In 2023 is een aantal wetten flink aangepast. Ook voor jongeren zijn er nieuwe regels. De meeste wijzigingen zijn al op 1 januari 2023 ingegaan. Hieronder vind je een overzicht van deze veranderingen.  

Verbod op vapen met een smaakje 

Vanaf 1 januari 2023 is het verboden om e-sigaretten met een smaakje(externe link) zoals mojito en mango te gebruiken. Dit verbod heeft als doel de e-sigaret minder aantrekkelijk te maken voor jongeren. De enige smaak die blijft toegestaan is ‘tabak’. Producenten van e-sigaretten met een smaakje mogen wel tot 1 oktober 2023 hun voorraad verkopen. Vanaf 1 oktober zijn alle e-sigaretten met een smaakje behalve ‘tabakssmaak’ verboden. Ben je nog geen 18? Dan mag je ook geen e-sigaretten kopen met tabakssmaak.  

Verbod op Lachgas 

Ook het lachgasverbod(externe link) is per 1 januari 2023 ingegaan. Lachgas staat nu op lijst II van de Opiumwet. Op deze lijst staan allerlei soorten softdrugs, zoals cannabis en nu dus ook lachgas. Het gebruik van lachgas is niet zonder risico. Als je lachgas gebruikt, kun je misselijk worden en hoofdpijn krijgen of zelfs flauwvallen. Uiteindelijk kan dit zelfs zorgen voor zuurstoftekort in je hersenen. Om die reden staat lachgas nu op lijst II. Het is dus verboden om lachgas te hebben, verkopen en vervoeren binnen Nederland. Professioneel gebruik van lachgas, bijvoorbeeld als medicijn, blijft wel toegestaan.  

Sigaretten steeds duurder 

Vanaf 1 april 2023 gaat de prijs van sigaretten, shag en sigaren flink omhoog.  Nu kost een pakje sigaretten van 20 stuks gemiddeld € 8. Vanaf 1 april 2023 kost datzelfde pakje gemiddeld € 9, en vanaf 1 april 2024 wordt dat € 10. Met het verhogen van deze prijzen wil de overheid roken minder aantrekkelijk maken. Zo zetten zij steeds meer stappen richting een ‘rookvrije generatie’. In 2040 willen zij dat geen enkele jongere meer begint met roken. Een mooie doelstelling, want roken is erg slecht voor je gezondheid. Zo hebben rokers bijvoorbeeld meer kans op kanker en hart- en vaatziekten. 

Helmplicht voor snorfietsers 

Heb je een snorfiets, dan ben je vanaf 1 januari 2023 verplicht een goedgekeurde helm(externe link) te dragen. Dit geldt ook voor de mensen die met je meerijden. Een snorfiets herken je aan de blauwe kentekenplaat en mag maximaal 25 kilometer per uur rijden. In Nederland hebben goedgekeurde brom/motorfietshelmen ‘E4’ in de binnenkant staan. Met de helmplicht hoopt de overheid het aantal verkeersdoden- en gewonden te verminderen. Draag je je helm niet, dan kun je een boete krijgen van € 100!  

Stijging minimumloon 

Het minimumloon(externe link) voor werknemers van 21 jaar en ouder is met 10,15% gestegen per 1 januari 2023. Zo maakt de overheid werken aantrekkelijker. Bij een volledig dienstverband krijgt een werknemer vanaf 21 jaar nu € 1.934,40 bruto per maand, in plaats van € 1.756,20. Voor werknemers onder de 21 jaar geldt het minimum jeugdloon. Dit is een percentage van het wettelijk minimumloon. Als 16-jarige krijg je bijvoorbeeld 34,5% van het minimumloon en als 18-jarige krijg je 50%. De bedragen van het wettelijk minimumloon voor jongeren onder de 21 veranderen dus mee per 1 januari 2023. 

Veranderingen voor de bijstand 

Als je niet kan werken of niet genoeg geld verdient om van te leven, kun je een bijstandsuitkering aanvragen.  Hoe meer volwassen personen (kostendelers) in een huis wonen, hoe lager de uitkering. Een kostendelende medebewoner is iemand die in dezelfde woning als de bijstandsgerechtigde woont. Niet alle huisgenoten tellen mee voor de kostendelersnorm. Sinds 1 januari 2023 is de leeftijdsgrens voor kostendelers verhoogd van 21 naar 27 jaar. Dit betekent dat personen jonger dan 27 jaar niet meer meetellen als kostendeler voor de bijstand van een andere persoon in hetzelfde huis.