Voel jij je wel eens onveilig? Of maak jij je zorgen om de veiligheid van anderen? Bespreek het op tijd en neem contact op met de jongerenwerker.

Geldezels

Een geldezel laat zijn rekening gebruiken om geld van criminelen naar iemand anders over te maken of wit te wassen. Geldezels worden vaak geronseld via social media, maar ook op straat. Het lijkt een goede manier om snel geld te verdienen, maar je bent strafbaar en de kans dat je gepakt wordt is erg groot. Benieuwd hoe dat eruit kan zien in de praktijk? Bekijk het onderstaande filmpje:

Wat zijn de gevolgen?

Als je bent gebruikt als geldezel, ben je slachtoffer. Door de politie wordt je tegelijk ook gezien als verdachte omdat je zonder dat je het wist hebt meegewerkt aan een misdrijf.

Hierdoor kan het volgende gebeuren:

  • Je kan een bankblokkade krijgen. Daardoor kan je 8 jaar lang geen rekening openen of een lening afsluiten.
  • Je bank schakelt de politie in voor een strafrechtelijk onderzoek.
  • Je moet mee naar het politiebureau.
  • Je krijgt als verdachte een (pro deo) advocaat.
  • Je krijgt waarschijnlijk een strafblad.
  • Je moet de schade misschien vergoeden.

Wat als het toch gebeurd is?

Op de website van Slachtofferhulp Nederland(externe link) vind je een hoop tips over wat je kan doen. Vind je het fijn als iemand met je meekijkt, neem dan contact op met iemand die je vertrouwt of één van de jongerenwerkers.

Messen

Heb jij of ken jij mensen met een mes op zak? Of heb je er wel eens aan gedacht een mes mee te nemen? Grote kans dat als jij een mes meeneemt, je ‘m ook gaat gebruiken. Bedenk dat dit vreselijke risico's en gevolgen met zich meebrengt. Voor jezelf, maar uiteraard ook voor anderen in jouw omgeving.

Neem je een mes mee omdat je je onveilig voelt? Ga erover in gesprek met iemand die je vertrouwt of een jongerenwerker!

(Online) Pesten

Als je gepest wordt, is het belangrijk om erover te praten, om hulp te vragen en duidelijk te zeggen of uit te leggen dat je iets niet fijn vindt. Gepest worden kan pijn doen. Misschien ben je verdrietig of heel boos. Het is in elk geval belangrijk om te weten dat het pesten niet jouw schuld is.

Praat erover of zoek hulp

Het is belangrijk erover te praten met iemand die je vertrouwt. Bijvoorbeeld met je ouders, vrienden, leraar, een oom of tante. Als je erover praat, kan dat enorm opluchten. Je voelt je dan minder alleen. Zoek een moment waarop je met elkaar kunt praten, bijvoorbeeld tijdens het eten, tussen de lessen door of als jullie samen wat aan het doen zijn. Maar er zijn nog veel andere mensen die kunnen helpen. Gebeurt het pesten bijvoorbeeld veel op school, op de sportclub of op straat? Vraag dan bijvoorbeeld je leraar, klasgenoten, de sporttrainer of de jongerenwerker uit de wijk om hulp. Samen kunnen jullie dan kijken wat je kunt doen en wat er nodig is. Je hoeft het echt niet alleen te doen.

Ga in gesprek met de pester

Het kan helpen om duidelijk te zeggen wat het gedrag met je doet, en wat je zou willen dat de ander doet. Als je dat spannend vindt, vraag dan of een vriend(in), klasgenoot of leraar je wil helpen. Je uitspreken kan ook helpen wanneer de pester niet weet dat hij pest. Misschien denkt hij namelijk dat het grappig of normaal is, en heeft hij niet door dat het jou raakt. Door aan te geven waar je last van hebt, maak je duidelijk waar de pester mee moet stoppen, en waarom.

Online pesten

Wordt je online gepest? Dan kan je naast bovenstaande tips, ook iemand blokkeren of een melding maken op het platform

Bij wie kan ik terecht?

Behalve je ouders, vrienden, familie, mensen op je school, mensen van de sportclub of andere mensen uit je omgeving, zijn er organisaties waar je terechtkunt. Zo zijn er in iedere gemeente mensen die je kunnen helpen, bijvoorbeeld jongerenwerkers of mensen uit het wijkteam van de gemeente.

Weet je niet zo goed hoe je deze organisaties kunt bereiken? Vraag je ouders of leraar dan om er samen met jou naar te kijken of kijk op de volgende websites:

  • Voor informatie en tips kun je terecht bij Pestweb(externe link)
  • Je kunt iedere dag tussen 11.00 en 21.00 uur gratis chatten of bellen met de Kindertelefoon(externe link). Dit kan ook anoniem. Het nummer is: 0800-0432.
  • Als er online iets vervelends is gebeurd, kun je via Meldknop.nl(externe link) informatie en tips vinden, en zien hoe je contact kunt opnemen met een organisatie die je kan helpen.

Pesten kan gevoelens van eenzaamheid, minderwaardigheid en uitzichtloosheid veroorzaken, met soms zelfs zelfmoordgedachten. Blijf daar niet mee rondlopen, maar praat erover. Dat lucht vaak op, wat je echt kan helpen. Als je er niet met iemand uit je omgeving over wilt of kunt praten, zoek dan contact met Stichting 113 Zelfmoordpreventie(externe link). Het nummer is: 0800-0113. Via de website van 113 kun je ook chatten met een medewerker.

Jeugdcriminaliteit

Jeugdcriminaliteit is strafbaar gedrag onder jongeren tot en met 24 jaar. Denk bijvoorbeeld aan een overval, diefstal of geweldpleging, maar ook het dealen van drugs.

Zit jij vast in de criminaliteit en weet je niet hoe je eruit moet komen? Ga in gesprek met een jongerenwerker. Deze gaat zonder oordeel met jou in gesprek!

Cybercrime

Als je slachtoffer bent geworden van cybercrime of dit vermoedt, dan is het belangrijk dit snel te melden om mogelijke opsporing in gang te zetten en meer slachtoffers te voorkomen.

Ben je geld kwijt?

Geef het zo snel mogelijk aan je bank door als er geld van je rekening is verdwenen om je rekening te laten blokkeren. Bel daarvoor je eigen bank óf de Bankpassen Meldcentrale: 0800-0313 (ben je in het buitenland, bel dan + 31 (0)88-3855372).

Doe aangifte bij de politie

Elke vorm van cybercrime is strafbaar. Denk aan hacking, DDoS-aanvallen, ransomware, virussen, malware, internetoplichting, afpersing via e-mail, phishing. Ben je slachtoffer van cybercrime, zet je computer of ander apparaat niet uit en bewaar zoveel mogelijk informatie, want het kan bewijsmateriaal zijn. Doe direct aangifte. Voor alle vormen van cybercrime kan dit via het telefoonnummer 0900-8844 of op een politiebureau.

Ben je in het buitenland en is er bijvoorbeeld geld van je rekening gestolen, doe dan aangifte bij de politie in het land waar je bent. Alleen als je in een EU-land bent en aangifte niet lukt, dan kun je bij terugkeer in Nederland aangifte doen als je kunt aantonen dat het niet mogelijk was om ter plaatse aangifte te doen van cybercrime.

Opgelicht

Ben je opgelicht bij een aan- of verkoop via internet, dan kun je ook online aangifte doen. Ook kun je controleren of een internetverkoper of handelspartij bij de politie bekend staat als onbetrouwbaar.

Voor doven en slechthorenden is er de teksttelefoon:

Politie: 0900-1844

Alarmnummer: 0800-8112

Kindermishandeling

Misschien voel jij je thuis niet altijd veilig, of gaat het bij jou thuis niet goed. Het is dan altijd belangrijk om er met iemand over te praten. Waar kun je terecht met je vragen en zorgen, of voor hulp?

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom je je thuis niet veilig voelt. Omdat er thuis gescholden wordt, lichamelijk geweld is, of iets anders dat jou een onveilig gevoel geeft. Dit kan tegen jou gericht zijn, of tegen een ouder, broers, zussen of huisdieren. Als je je onveilig voelt, is het altijd belangrijk om er met iemand over te praten. Dat kan iemand zijn die je kent, of een onbekende met wie je anoniem kunt praten. Er is altijd iemand bij wie je terecht kunt.

Misschien praat je liever met een onbekende, of wil je anoniem blijven. Je kunt dan bellen of chatten met iemand van een organisatie die naar je luistert en jou advies kan geven of kan helpen.

  • De Kindertelefoon(externe link). Je kunt elke dag van 11:00 tot 21:00 uur gratis en anoniem chatten op de website of bellen via 0800 - 0432. Er is ook een forum waar je ervaringen kunt uitwisselen met leeftijdsgenoten. Contact met De Kindertelefoon is anoniem, dus je hoeft niet je naam te zeggen, of waar je woont. Als je belt met De Kindertelefoon, luistert een vrijwilliger naar je en geeft hij of zij informatie als je dat wil. Zo kun je samen een oplossing zoeken.
  • Veilig Thuis(externe link). Ook hier kun je gratis en anoniem chatten en bellen, via 0800 - 2000. Bij Veilig Thuis kun je ook een officiële melding doen, zodat er iets aan de situatie gedaan kan worden. Dit is anoniem, dus je hoeft niet te zeggen hoe je heet of waar je woont. Als je met Veilig Thuis belt of chat, luistert de medewerker naar je en stelt hij of zij je vragen. Jullie overleggen dan samen of er professionele hulp nodig is en hoe jullie dat samen kunnen regelen.
  • Supportlijn Alles oké?(externe link) Als je tussen 18 en 24 jaar bent, kun je hier terecht als het even niet zo lekker met je gaat en je iets wilt bespreken. Het contact is gratis en anoniem, via de website of 0800 - 0450.
  • Chat met Fier(externe link). Hier kun je anoniem je verhaal delen als je in een nare situatie zit, of je zorgen maakt om iemand in je omgeving. Een hulpverlener luistert naar je, geeft informatie en kan je helpen als je dat wil.
  • Centrum Seksueel Geweld(externe link)  externe link. Als je een ongewenste seksuele ervaring hebt gehad, kun je gratis en anoniem chatten of bellen (0800 - 0188) met het Centrum Seksueel Geweld.