Genotmiddelen prikkelen de hersenen. Niet alleen verboden drugs, maar ook energiedrankjes, alcohol, tabak en sommige geneesmiddelen. Waarom gaat iemand roken, drinken of drugs gebruiken? Misschien om het gewoon eens te proberen of omdat vrienden en vriendinnen het doen. Vanwege de spanning misschien of juist uit verveling. Of omdat het goed aanvoelt: een sigaret ontspant en een paar biertjes maken je minder verlegen.

Misschien ga je nog wat verder: een pilletje, een gekleurd zonnebrilletje op om de wijde pupillen te verbergen en dansen maar. Eerst even stevig indrinken voor je gaat stappen. Een paar peuken erbij. Je maakt je eigen keuzes, natuurlijk, maar gezond is anders. Welke risico's neem je en wat kun je doen als het uit de hand loopt?

In je achterhoofd weet je wel dat er nadelen en risico's aan zitten. Iemand zei eens: 'Als ik zoen met iemand die rookt, is het net of ik een asbak leeg lik'. Tijdens een feest laveloos in de hoek liggen, is niet iets om trots op te zijn. Bij langduriger gebruik dreigen verslaving en allerlei lichamelijke klachten. Het is heel moeilijk om van een verslaving af te komen.