Gezondheid is meer dan alleen niet-ziek-zijn

Gezondheid is een heel breed begrip, je denkt al snel aan gezond eten en voldoende bewegen. Toch kan het per individu verschillen welke betekenis er precies aan gegeven wordt. Hoe jij naar jouw eigen gezondheid kijkt, heeft invloed op de keuzes die je maakt. Lange tijd zagen we gezondheid vooral als de afwezigheid van ziekte, de laatste jaren is onze gedachte hierover aan het veranderen.

Positieve Gezondheid is een mooi model waarbij er een bredere kijk is op gezondheid, dit is uitgewerkt in zes verschillende onderwerpen. Deze onderwerpen zijn hieronder in een spinnenwebdiagram te zien zijn.

Door middel van een vragenlijst kun je in beeld brengen hoe jouw gezondheidssituatie eruit ziet. Je krijgt verschillende vragen waar je een eigen persoonlijke beoordeling op geeft. Uiteindelijk is hier een score aan verbonden en zo breng je met behulp van het spinnenweb jouw eigen gezondheid in kaart.

Ben je geïnteresseerd en lijkt het jou leuk om je gezondheid in kaart te brengen? Via deze link (jongeren.MijnPositieveGezondheid.nl) kom je terecht bij de vragenlijst, het enige wat je hoeft te doen is jezelf registreren door een account aan te maken.

Heb jij vragen over jouw gezondheid? Loop je ergens tegenaan? Weet dat je altijd contact op kunt nemen met de jongerenwerkers, wij helpen jou graag!

Waar staan de zes onderwerpen voor? Hieronder zijn ze kort toegelicht:

Lichaamsfuncties

Je gezond voelen, fitheid, klachten en pijn, slapen, eten, conditie, bewegen

Mentaal Welbevinden

Onthouden, concentreren, communiceren, vrolijk zijn, jezelf accepteren, omgaan met verandering, gevoel van controle

Zingeving

Zinvol leven, levenslust, idealen willen bereiken, vertrouwen hebben, accepteren, dankbaarheid, blijven leren

Kwaliteit van Leven

Genieten, gelukkig zijn, lekker in je vel zitten, balans, je veilig voelen, hoe je woont, rondkomen met je geld

Meedoen

Sociale contacten, serieus genomen worden, samen leuke dingen doen, steun van anderen, erbij horen, zinvolle dingen doen, interesse in de maatschappij

Dagelijks Functioneren

Zorgen voor jezelf, je grenzen kennen, kennis van gezondheid, omgaan met tijd, omgaan met geld, kunnen werken, hulp kunnen vragen

  • Training: Grip op je leven

    Zit jij soms niet helemaal lekker in je vel of voel jij je wel eens somber? Wil je beter voor jezelf zorgen, zowel fysiek als mentaal? Doe dan mee aan de training ‘Grip op je leven’!