Wat is snus?

De bekendste manier om nicotine binnen te krijgen is via het roken van een sigaret. Er zijn ook andere manieren om nicotine binnen te krijgen, snus bijvoorbeeld.  Bij een snus zit de tabak in een tablet of theezakje dat onder de bovenlip wordt gestopt. Via bloedvaatjes in de bovenlip komt de nicotine in het bloed terecht.

Nicotine is giftig

Nicotine is een giftige stof. Het is namelijk dé verslavende stof in tabak. Door de nicotine wordt je lichaam opgejaagd, je hartslag gaat omhoog en je bloedvaten vernauwen zich. De temperatuur in handen en voeten gaat omlaag en je bloeddruk stijgt.

Nicotine is een drug die zeer snel effect heeft. Als je stopt met gebruiken, is het nicotinegehalte in je bloed na anderhalf uur al gehalveerd. Daardoor krijg je een leeg, onrustig gevoel. Na langere tijd zonder nicotine worden gebruikers zelfs nerveus, onzeker en geprikkeld. Als je dan weer snus gebruikt, wordt de nicotine snel in je lichaam opgenomen en verdwijnen de vervelende gevoelens. Gebuikt hij of zij weer snus, dan wordt snel nieuwe nicotine aangevoerd waardoor de vervelende gevoelens verdwijnen. De persoon voelt zich weer ontspannen.

Is snus een veilig alternatief voor roken?

Zowel roken als snus zijn verslavend en kankerverwekkend. In snus zitten maar liefst 28 kankerverwekkende stoffen! Als je snus gebruikt loop je een verhoogde kans op bijvoorbeeld neuskanker en mondkanker.

Als je tabak snust, komt de nicotine via het speeksel en de kleine bloedvaatjes in je mond in het bloed. Als je het rookt gaat het via de longen. De opname van nicotine in het bloed gaat via snus langzamer dan via roken, toch zijn beide varianten verslavend. 

Wet

Snus (met tabak) is verboden in Nederland. Op dit moment worden er snusvarianten zonder tabak online verkocht. Echte snus is gestoomde tabak met toevoegingen, maar wat ze verkopen zijn zakjes met poeder waar nicotine aan is toegevoegd (nicotinezakjes of nicotine pouches), hier zit dus geen tabak in en is daarom (nog) niet verboden. Toch zijn ook deze zakjes schadelijk voor je gezondheid.

Wat is het verschil tussen snus en snuiftabak?

Zuigtabak (snus) en snuiftabak lijken op elkaar. Het is beide fijngemalen tabak met geur en smaakstoffen erdoorheen. Het verschil zit hem in de soorten geur- en smaakstoffen. Daarnaast is de tabak op een andere manier bewerkt. In snus zit bijvoorbeeld zout voor de smaak, in snuiftabak zit vaak eucalyptus voor het frisse gevoel. Echte snus is gestoomde tabak en snuiftabak is gedroogd.

Wil je stoppen?

Wil je graag stoppen met roken of snus gebruiken, maar lukt dit nog niet? Neem dan contact met ons op via jong@nieuwkoop.nl en wie weet kunnen we er samen voor zorgen dat het wel lukt om te stoppen.