Ben je tussen de 12 en 25 jaar? Dan horen we graag hoe jij over zonnevelden (grote velden met zonnepanelen) in jouw gemeente denkt via nieuwkoop.swipocratie.nl(externe link)(externe link). Een soort Tinder waarbij je in 3 minuten al swipend je mening geeft over vragen en stellingen zoals: ‘Maak jij je zorgen over het klimaat?’ of ‘Vind je al dat gepraat over duurzaamheid overdreven?’ en ‘Zie jij liever één groot zonneveld of meerdere kleinere zonnevelden in jouw buurt?’  

Waarom vragen jullie dit aan mij? 

We willen zoveel mogelijk inwoners, dus ook jou, de kans geven om mee te denken over het aanleggen van zonnevelden in onze gemeente. Zo organiseren we bewonersavonden voor de oriëntatie(zoek)gebieden voor zonnevelden. Dit zijn plekken in onze gemeente waar misschien zonnevelden komen. Maar op deze avonden komen nagenoeg geen mensen van tussen de 12 en 25 jaar. Wij willen, aanvullend op de bewonersavonden, ophalen wat er bij jullie leeft. Hoe denk jij over zonnevelden in jouw gemeente?  

Waarom is dit zo belangrijk? 

Iedereen gebruikt elektriciteit. Ook jij, als je je mobiele telefoon oplaadt bijvoorbeeld. Of misschien heb je een elektrische fiets? En over een aantal jaar mogen we misschien alleen nog maar in elektrische auto’s rijden. Voor al die dingen is veel elektriciteit nodig. Om elektriciteit te kunnen gebruiken, moet je het eerst opwekken. Misschien heb je wel eens gehoord van de Regionale Energiestrategie. Kort gezegd houdt dit in dat we als gemeente duurzame energie op moeten gaan wekken. Duurzame energie is de energie die je opwekt met bijvoorbeeld zon en wind. De gemeenteraad heeft besloten dat we dit in gemeente Nieuwkoop met zonne-energie doen, er is geen ruimte voor windmolens. Al leggen we alle daken in de gemeente vol met zonnepanelen, dan hebben we nog steeds niet genoeg energie, daarom doen we dit ook met zonnevelden. Maar we willen niet dat er zomaar overal in ons landschap zonnevelden komen zonder dat er rekening gehouden wordt met inwoners en het landschap. Daarom maken we beleid, een soort spelregels voor het mogen aanleggen van zonnevelden. En bij het opstellen van die spelregels willen we rekening houden met wat jij belangrijk vindt als het gaat om hoe de zonnevelden eruit moeten komen te zien. Dus doe mee, want het gaat ook over jouw toekomst. 

Ik ben ouder dan 25 maar wil ook meedenken  

Iedereen is welkom op de bewonersavonden. Na de bewonersavonden, waarvan de laatste in mei/juni gepland wordt, komt er ook nog een mogelijkheid voor alle inwoners om hun mening te geven op Denkmee Nieuwkoop(externe link)