Yes eindelijk ben je dan 18! Dat betekent dat je volwassen bent en nu heel veel dingen mag! Maar er komt ook best wel veel bij kijken nu je 18+ bent. Het betekent ook dat je vanaf nu zelf verantwoordelijk bent voor bijvoorbeeld je financiën. Maar waarvoor nog meer? En wat moet je eigenlijk allemaal gaan regelen? Wij hebben alles voor je op een rijtje gezet.

DigiD aanvragen

Handig om direct te doen als je 18 jaar bent geworden. Je DigiD is een persoonlijke code waarmee je een digitale handtekening kunt plaatsen. Tegenwoordig heb je overal een DigiD voor nodig, bijvoorbeeld om studiefinanciering aan te vragen. Je kunt op digid.nl/aanvragen een DigiD aanvragen.

Mijn Overheid activeren

Met je DigiD kun je ook meteen de digitale postbus van de overheid activeren. In deze postbus krijg je alle belangrijke post binnen van bijvoorbeeld de Belastingdienst, de gemeente enzovoorts. Mijn overheid kun je op mijn.overheid.nl activeren.

Verzekeringen regelen

Als je 18 bent, val je niet meer automatisch onder de zorgverzekering van je ouders. Vaak kun je nog wel via je ouders verzekerd blijven. Zij betalen dan premie voor jou. Als je zelf een zorgverzekering afsluit, moet je de maandelijkse premie zelf betalen. Waarschijnlijk kom je in aanmerking voor de zorgtoeslag. Vraag je zorgtoeslag alleen aan via de Belastingdienst.(externe link) Vermijd andere websites en betaal nooit voor het aanvragen van je zorgtoeslag! Tip: vergeet  toeslagen niet te beëindigen als je meer gaat verdienen!

Als je thuis woont, ben je vaak nog meeverzekerd op de aansprakelijkheidsverzekering van je ouders. Dat geldt ook als je op kamers woont en studeert. Andere verzekeringen, zoals een inboedelverzekering of reisverzekering, moet je wel zelf regelen.

Geld verdienen

Volwassen zijn is leuk, maar kost ook geld. Het brengt veel vaste lasten met zich mee. Daarom is het als je 18+ bent echt wel tijd om aan het werk te gaan (als je dat al niet deed natuurlijk). Ga dus op zoek naar een (bij)baan en check ook onze info bij het thema 'werk'.

Gescheiden ouders en kinderalimentatie

Als je ouders zijn gescheiden betaalt één ouder vaak kinderalimentatie aan de andere. Als je 18 wordt is dit geld voor jou tenzij je hier iets anders over afspreekt. Kinderalimentatie stopt als je 21 jaar wordt.  

Regel je bankzaken

Je hebt waarschijnlijk wel al een betaalrekening en een spaarrekening. En je regelt je bankzaken waarschijnlijk ook al via een app op je telefoon. Zo niet, dan is dit wel het moment om dat te gaan regelen. Digitaal bankieren, en dan vooral met de app, zorgt ervoor dat je altijd inzicht hebt in hoeveel er op je rekening staat. Zorg ervoor dat je je vaste lasten zoveel mogelijk via automatische incasso betaalt.

Tegemoetkoming scholieren of studiefinanciering

Zolang je nog op de middelbare school zit (bijvoorbeeld VMBO,of de HAVO) , kun je een tegemoetkoming scholieren aanvragen. Deze tegemoetkoming komt in de plaats van de kinderbijslag die je ouders elk kwartaal ontvingen. Je vraagt de tegemoetkoming aan bij DUO.

Ben je tussen de 18 en 30 en volg je een studie of opleiding, dan heb je in de meeste gevallen recht op studiefinanciering en een studentenreisproduct. Het aanvragen van studiefinanciering moet je ruim op tijd doen, zo’n 3 maanden voordat je recht hebt op studiefinanciering. De hoogte van je studiefinanciering hangt af van je persoonlijke situatie. Woon je nog thuis dan ontvang je minder studiefinanciering dan iemand die uit huis woont, simpelweg omdat thuis wonen minder geld kost. Voordat je begint met het aanvragen van je studiefinanciering is het een aanrader om eerst eens de voorwaarden door te lezen, zodat je erachter komt of je recht hebt op een aanvullende beurs of een lening naast je basisbeurs. Zie ook de info bij school & studie.

Schrijf je nu in voor een huurwoning of kamer

Je kunt 'op kamers gaan', wat betekent dat je ergens een (studenten)kamer huurt bij een studentenflat of hospita. Vaak deel je dan gezamenlijke ruimtes als een keuken, badkamer, evenals de voordeur. Er zijn veel jongeren die een kamer willen. Schrijf je dus op tijd in.

Zelfstandig wonen

Misschien wil je niet 'op kamers', maar heb je liever een zelfstandige woning. Daarvoor moet je je inschrijven bij hureninhollandrijnland.nl(externe link). Zie ook de info bij het thema wonen.

Nog geen 18 jaar

Ben je nog geen 18 jaar, dan mag je zelf nog geen huurcontract tekenen. Gaan je ouders ermee akkoord dan zijn er natuurlijk wel andere oplossingen om toch uit huis te kunnen gaan. Denk aan samenwonen met iemand ouder dan 18 jaar.

Jeugdcoach of jeugdhulp?

Krijg jij hulp van een jeugdcoach/gezinscoach/jeugdhulpverlener? Dan zou het kunnen  dat er wat verandert nu je 18 wordt . Vraag je coach of hulpverlener eens hoe het zit. Kom je er niet uit of stopt de hulp en heb je nog ondersteuning nodig? Neem dan contact op met het jeugdwerk. Kijk ook eens op de website van www.kwikstart.nl/achttien(externe link) of download de app. Daar staat ook heel veel informatie op voor jongeren die 18 zijn geworden. Voor jongeren van 13 tot en met 27 jaar is er wekelijks op woensdag een inloopspreekuur. Je kunt tussen 19.00 en 21.00 uur binnenlopen in het Wijkpunt op de Maarten Freeke Wije 2d in Nieuwkoop. Je kunt ook altijd met je vragen bij het jongerenwerk terecht via: jong@nieuwkoop.nl of kies zelf een jongerenwerker die je wilt benaderen.